Wonderplace
Εγγραφείτε ή συνδεθείτε στο φόρουμ μας!
Wonderplace
Εγγραφείτε ή συνδεθείτε στο φόρουμ μας!
Wonderplace
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Wonderplace

Ενά φορούμ για να συζητούμε για διαφορά θεμάτα που μας ενδιαφερούν.......
 
ΦόρουμΦόρουμ  ΠόρταλΠόρταλ  Latest imagesLatest images  ChatChat  GamesGames  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  
Shoutbox

Spoiler:
 

 

 Βιβλιοθεραπεία...

Πήγαινε κάτω 
2 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Alice...
Admin
Admin
Alice...


Αριθμός μηνυμάτων : 1022
Ηλικία : 29
Τόπος : Στον κοσμό μου!!!
Κατοικιδιο : οχι αλλά 8α η8ελά να εχώ ενα χασκί!!!
Μετάλλια! : Βιβλιοθεραπεία... Episim11 Βιβλιοθεραπεία... Admin-10Βιβλιοθεραπεία... Clipar12
Points : 1711
Registration date : 26/08/2008

Βιβλιοθεραπεία... Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Βιβλιοθεραπεία...   Βιβλιοθεραπεία... EmptyΤετ Αυγ 27, 2008 8:52 pm

Παίδες,

άλλοι διαβάζετε για να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας και άλλοι γιατί σας ταξιδεύει - τελοσπάντων, για χίλιους δυο λόγους προσωπικούς

καιρός να μάθετε ότι το διάβασμα βιβλίων κάνει καλό και στην υγεία σας, και μάλιστα πολύ!

σας παραθέτω ένα άρθρο από την Ισοτιμία του Σαββάτου που πληκτρολόγησα με τα χεράκια μου για να ενημερωθείτε!

Αξίζει να του ρίξετε μια ματιά


"Το βιβλίο είναι σε αρκετές περιπτώσεις όχι μόνο ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, αλλά και - εκτός από το χρόνο – ο καλύτερος «γιατρός». Αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι όλο και συχνότερα χρησιμοποιείται ως θεραπευτική μέθοδος σε μια μεγάλη γκάμα ψυχογενών και άλλων νόσων.

Μη σας φανεί, λοιπόν, περίεργο αν αντί για αγχολυτικά χάπια ο γιατρός σας δώσει μια λίστα με βιβλία να διαβάσετε. Η νέα μέθοδος ονομάζεται «βιβλιοθεραπεία» και εφαρμόζεται ήδη εδώ και πέντε περίπου χρόνια σε ιατρικά κέντρα της Αγγλίας.

Σύμφωνα με αυτήν, όταν ο ασθενής πάσχει από κατάθλιψη ή άγχος, επισκέπτεται το γιατρό του, εκείνος τον παραπέμπει σε ένα βιβλιοθεραπευτή, ο οποίος με τη σειρά του θα του φτιάξει μια λίστα με τα βιβλία που θεωρεί κατάλληλα για την περίπτωσή του.

Ο όρος «βιβλιοθεραπεία» εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1916 σε ένα τεύχος του αμερικανικού περιοδικού Atlantic Monthly , ενώ ως θεραπεία έχει εφαρμοστεί στην Αμερική μόνο σε παιδιά στη δεκαετία του ’70. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί και οι υπέρμαχοι της μεθόδου, η ανάγνωση λογοτεχνικών έργων μπορεί να χρησιμεύσει ως μέθοδος αντιμετώπισης προβλημάτων μέσω της οποίας ο αναγνώστης βλέπει συνανθρώπους του να βιώνουν παρόμοια προβλήματα μ’ εκείνον.

Όλα ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2004, όταν το National Institute for Clinical Excellence, ένας βρετανικός οργανισμός υγείας αποφάσισε να προωθήσει τη βιβλιοθεραπεία ως ένα καλό αντικαταθλιπτικό. Η πρωτοποριακή μέθοδος έγινε γρήγορα «της μόδας» εξαιτίας της ανησυχίας του ιατρικού κόσμου ότι συνταγογραφούνται περισσότερα αντικαταθλιπτικά απ’ ότι είναι απαραίτητο αλλά και εξαιτίας του αυξημένου κόστους της συμβατικής φαρμακοθεραπείας. Έτσι, αντί για φάρμακα, οι γιατροί προτείνουν την ανάγνωση βιβλίων αυτοβοήθειας, τα οποία μάλιστα «συνταγογραφούν» κανονικά.

Ήδη στη Βρετανία λειτουργούν περισσότερα από 50 κέντρα βιβλιοθεραπείας, όπου η μέθοδος εφαρμόζεται σε ολιγομελή γκρουπ που δεν ξεπερνούν τα 10 άτομα το καθένα. Σε αυτά συμμετέχουν άνθρωποι με διαφορετικό μορφωτικό και κοινωνικό υπόβαθρο, αλλά και με διαφορετικά προβλήματα : μαθησιακές δυσκολίες, Αλτσχάιμερ, ψυχικές διαταραχές, εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες, καρκίνο, κ.ά.

Ιδιαίτερα επιτυχημένη υπήρξε η ανάγνωση ποιημάτων σε άτομα που πάσχουν από άνοια, αρκετά από τα οποία είχαν χάσει και την παραμικρή αίσθηση προσωπικής ταυτότητας, τόπου και χρόνου, ωστόσο ήταν σε θέση να απαγγείλουν αποσπάσματα που είχαν διδαχτεί στο σχολείο 70 χρόνια πριν.

Κατά την τελευταία εικοσαετία έχει πραγματοποιηθεί σημαντική πρόοδος σε ερευνητικό επίπεδο για την επιστημονική εδραίωση των θεραπευτικών ιδιοτήτων της λογοτεχνίας αλλά και των τεχνών γενικότερα. Μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα έδειξε ότι καταθλιπτικοί ασθενείς που ακολούθησαν τη βιβλιοθεραπεία είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποτροπιάσουν συγκριτικά με αυτούς που ελάμβαναν φαρμακευτική αγωγή. Παράλληλα, μια άλλη έρευνα, αυτή τη φορά του King’s College στο Λονδίνο απέδειξε τις ευεργετικές συνέπειες της ανάγνωσης βιβλίων αλλά και της συγγραφής σε εφήβους που έπασχαν από καρκίνο.

Πηγή:
ΙΣΟΤΙΜΙΑ, Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://harrypotter4ever.topic-board.net/portal.htm
adminoula :P
Admin
Admin
adminoula :P


Αριθμός μηνυμάτων : 1175
Ηλικία : 28
Τόπος : Σ'ενα κόσμο Μαγικο!
Κατοικιδιο : Σκυλάκι, την Daisy! (https://www.youtube.com/watch?v=e48VzT9zwzE)
Μετάλλια! : Βιβλιοθεραπεία... Episim11Βιβλιοθεραπεία... Admin-10Βιβλιοθεραπεία... Clipar12 Βιβλιοθεραπεία... Tourta10
Points : 1798
Registration date : 25/08/2008

Βιβλιοθεραπεία... Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Βιβλιοθεραπεία...   Βιβλιοθεραπεία... EmptyΔευ Σεπ 29, 2008 6:13 pm

Δεν το ήξερα αυτό!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://wonderplace.forumgreek.com
 
Βιβλιοθεραπεία...
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Wonderplace :: Βιβλία :: Γενική συζήτηση-
Μετάβαση σε: